torsdag 17. september 2009

ASGEIR SIN NYE VENN?

Asgeir har funne seg ett nytt "kjæledyr". Fant denne karen nede i kjelleren vår (skjønner dere NÅ hvorfor jeg aldri går ned dit???)
I kveld har han da Googlet etter informasjon om denne (ekle) tassen, og fant ut at det er en Myredderkopp.
Myredderkopp (Dolomedes fimbriatus)

Kjennetegn:
Meget karakteristisk med en hvit eller gul stripe på langs på hver side av den mørke kroppen. Forkroppen mørk brun, bakkroppen svart med små lyse flekker. Myredderkoppen er en av de største og kraftigste edderkoppene i Norge. Hunnen 13-20 mm, hannen 9-15 mm.

Utbredelse og habitat:
Er ikke veldig vanlig, men finnes over hele Norge ved dammer, innsjøer, i myrer og våtmark.

Utvikling:
Edderkoppdyrene skiller seg fra insektene ved at de i utviklingen ikke har larvestadier. Ut fra egget kommer en miniatyrutgave. Eggenes antall kan variere fra noen få til over 1000. Etter egglegging spinner hunnen eggene inn i kokonger eller eggsekker for å beskytte dem. Det første hudskiftet foretar ungene ofte inne i egget, om høsten, men de kommer ikke ut før neste vår, for de kan overvintre på eggstadiet. Hos myredderkoppen bærer hunnen eggene i en rund kokong under forkroppen Etterhvert plasseres de små ungene på land i et stort ungespinn som hunnen vokter.

Aktivitet:
Løper lynraskt på vannoverflaten på jakt etter smådyr som har falt i vannet. Kan også dykke, både under jakt og hvis den blir skremt.

Næring:
Rovdyr, som alle edderkopper. Byttedyrene lammes med gift. Myredderkoppen kan ta store insekter som vannymfer og fiskeyngel og rumpetroll i vann.

Myredderkopp og mennesket: Må behandles med forsiktighet, da den kan gi et smertefult bitt.
(kilde: Natur og landskap)

Ingen kommentarer: